Schouderklachten
Ysveld Fysio heeft in meer dan 20 jaar gespecialiseerde kennis ontwikkeld om patiënten met langdurige schouderklachten te kunnen begeleiden. De meest voorkomende schouderklachten zijn klachten in de kop van de bovenarm. Deze klachten worden vaak erger bij het zijwaarts optillen van de arm. 20 jaar geleden noemde men dit ook wel een ‘subacromiaal impingement syndroom’ – inklemming van de pezen onder het schouderdak. Tegenwoordig noemen we dit ‘subacromiale pijn’ omdat in de meeste gevallen er niet echt sprake is van inklemming maar meer een soort overgevoeligheid van de pezen. De klachten zijn goed behandelbaar met een gecombineerde aanpak van oefentherapie en waar nodig ondersteund met manuele therapie of massage.
Heb jij andere klachten aan je schouder zoals ‘schouderluxatie, ‘ruptuur van de rotator-cuff’, ‘frozen shoulder’ of heb je zelfs een operatie gehad zoals een ‘rotator-cuff repair’? Ook dan kunnen wij jou uitstekend verder helpen.
Wat gebeurt daarna?
Je ontvangt na aanmelding een informatiebrief en de vraag een aantal vragenlijsten in te vullen zodat we een volledig beeld van aard en omvang van je klachten krijgen. Deze vragenlijsten helpen later ook om eventuele klachtenverandering te evalueren. De vragenlijsten kun je gewoon online invullen. Als je beschikt over uitslagen van een MRI, echo of verslag van de sportarts/ orthopeed zijn we blij als je ons die van tevoren beschikbaar wilt stellen.
Je afspraak bij ons bestaat uit twee delen:
- Deel 1 “Vraaggesprek”: We voeren een uitgebreide anamnese (vraaggesprek) en de fysiotherapeut doet een specifiek lichamelijk onderzoek om te bepalen wat de aard van de schouderklacht is (bv. ‘subacromiale pijn’). Daarnaast gaat de fysiotherapeut met jou op zoek naar de reden waarom de schouderklachten niet verminderen. Dat zijn de zogenoemde in standhoudende factoren.
- Deel 2 “Proefbehandeling”: Als bijvoorbeeld het vermoeden bestaat dat hypertonie van een van de rotator-cuff spieren een in standhoudende factor is gaan we die spier direct behandelen en kijken of je dan minder pijn hebt en beter kunt bewegen. Deze proefbehandeling moet dus overzicht geven over hoe jij van je schouderklachten af zou kunnen komen.
Na de intake zijn er in principe twee scenario’s denkbaar:
- Scenario 1 “Doorverwijzing”: De fysiotherapeut adviseert jou aanvullend onderzoek uit te laten voeren en maakt voor jou een rapportage. Wij verwijzen je dan naar een gespecialiseerde orthopeed.
- Scenario 2 “Ysveld Fysio traject”: De fysiotherapeut plant met jou de komende drie tot vier maanden 6-8 afspraken bij ons waarbij we gestructureerd aan je schouderklachten gaan werken. Het traject wordt continu geëvalueerd om de voortgang te bewaken. Indien je voldoende hersteld bent stopt het traject. We houden de voortgang ook daarna in de gaten door je regelmatig de vragenlijsten opnieuw in te vullen.
Kosten
De intake kost €102,50. Vervolgbehandelingen kosten €47,50. Als je een aanvullende verzekering hebt, gaat het traject ten laste van je aanvullende verzekering. Als je meer wilt weten over vergoedingen, klik dan hier.
Achtergrond informatie
In de afgelopen jaren hebben een aantal collega’s van Ysveld Fysio zich gespecialiseerd in het behandelen van schouderklachten. Hier zijn ook publicaties in vaktijdschriften uit voort gekomen.
- Ophey, M. J. (2019). Schulterinstabilität im Sport. Der Schmerzpatient, 2(3), 126–135. https://doi.org/10.1055/a-0888-1917
- Ophey, M. (2017). Pathologien der langen Bizepssehne – Erkennen, testen, behandeln. Physiopraxis, 2, 24–29. https://doi.org/10.1055/s-0042-123682
- Ophey, M. (2014). Schulterinstabilität: Eine unsichere Angelegenheit für Patienten und Sportphysiotherapeuten?! In Sportphysio (Vol. 2, Issue 4, pp. 153–159).
- Bant, H., Ophey, M., & Geraets, J. (2013). 3. Een methodische opbouw van de actieve schouderrevalidatie. In Jaarboek Fysiotherapie & Kinesitherapie (pp. 1–10). Bohn Stafleu van Loghum. https://mijn.bsl.nl/een-methodische-opbouw-van-de-actieve-schouderrevalidatie/416160
- Ophey, M. (2011). Actieve schouderrevalidatie bij hobby- en prestatiegerichte sporters. Infysio, 1(1–4). https://www.infysio.nl/